martes, 19 de enero de 2016

Història

Degut a la gran diversitat cultural, lingüística i religiosa resulta difícil no només delimitar els límits geogràfics d’aquesta regió sinó també explicar-ne la seva història, ja que es tracta d’una zona molt convulsa que al llarg de tota la història ha sofert molts canvis. D’aquesta manera, intentarem aproximar-nos a alguns dels aspectes més importants que hagin marcat la història dels Balcans des de l’antiguitat fins gairebé l’actualitat.


Antiguitat

La regió dels Balcans ha estat habitada des del Paleolític per pobles indoeuropeus i va ser una de les primeres àrees d’Europa on va arribar l’agricultura. El cultiu de cereals i la ramaderia van arribar des del Creixent Fèrtil a través d’Anatòlia i es va estendre per tota Europa progressivament. Ben aviat, en aquesta regió apareixen les primeres civilitzacions avançades, com la cultura Vinça, la qual va arribar a desenvolupar una forma de proto-escriptura abans que els sumeris i els minoics.

Amb l’emergència de l’Antiga Grècia, la zona dels Balcans va patir un procés d’hel·lenització i es va convertir en una zona molt influent en món antic, convertint-se en la residència de grecs, il·liris, peonis, tracis dacis i altres grups. No obstant, l’Imperi Persa va annexionar els territoris corresponents a Macedònia, Tràcia, Bulgària i la regió costanera del Mar Negre de Romania a finals del segle VI i principis del segle V a.C.

Posteriorment, l’Imperi Romà va conquistar la major part de la regió, difonent així la cultura romana i llengua llatina. No obstant, les parts més importants de la zona romanien sota influencia grega. Amb la divisió de l’Imperi Romà, les províncies romanes dels Balcans passaren a formar part de l’Imperi Romà d’Orient i van haver d’afrontar nombroses invasions de pobles germànics i asiàtics, modificant d’aquesta manera el panorama ètnic i cultural.


Edat Mitjana i Època Moderna

Cap als segles V i VII d.C. s’estableixen en aquesta zona els eslaus, provinents d’Ucraïna, i els búlgars, un poble provinent de les estepes del Caucas. Les zones occidentals dels Balcans, com Croàcia i Eslovènia, van ser cristianitzades per l’Imperi Romà d’Occident i, per tant, eren majoritàriament catòliques i tenen un alfabet llatí. Sèrbia, Macedònia i Bulgària, en canvi, formaven part de l’Imperi Romà d’Orient, així que eren cristians ortodoxes i tenien alfabet ciríl·lic.

Posteriorment, les regions occidentals que ocupaven la costa Dàlmata (de Croàcia fins a Grècia) van ser conquistades per Venècia, la qual col·locà els ports militars de Ragusa-Dubrovnik, Zara, Durazzo, Corfú i Bòsnia. Les regions orientals, en canvi es van convertir en l’escenari de diverses guerres entre l’Imperi Bizantí i els imperis búlgars, per la qual cosa, els diversos territoris que conformen la zona van viure períodes d’independència i de sotmetiment. A més, cap a mitjans del segle XV l’Imperi Otomà acaba conquistant la capital de l’imperi Roma d’Orient, Constantinoble, i tota la regió queda sotmesa als turcs duran gairebé cinc segles. Cap a finals del segle XVI, l’Imperi Otomà s’havia convertit en la força dominant de la regió balcànica.


Època Contemporània

La major part dels estats-nació dels Balcans van sorgir durant els segles XIX i XX, quan es van independitzar de l’Imperi Otomà o l’Imperi Austrohongarès.
Amb l’ajuda de Rússia i Venècia, als quals Turquia els havia tret el domini comercial i polític del Mediterrani oriental i l’accés a l’Àsia Menor, Montenegro s’alliberà el 1700 de l’Imperi Otomà. Així mateix, s’independitzen Sèrbia el 1804, Grècia el 1829 i Moldavia i Valaquia (actualment Romania) el 1856.

Davant el poder de l’Imperi Rus i per por a què controlés l’Estret dels Dardanels, Àustria i Anglaterra decideixen crear una barrera, concedint la independència a Bulgària, Sèrbia, Montenegro i Romania, i col·locant sota el domini Austrohongarès a Bòsnia i Hercegovina el 1908, obligant així mateix a què Turquia acceptés la independència d’Albània.



Caricatura del diari francès Le Journal on apareix l'Imperi Austrohongarès
i l'Imperi Rus repartint-se els Balcans mentre Turquía es queda impassible


Entre 1912 i 1913 Sèrbia, Bulgària, Grècia i Montenegro s’alien per combatre l’Imperi Otomà, és el que s’anomena la Primera Guerra Balcànica. Com a resultat d’aquesta guerra, els territoris de l’Imperi Otomà són repartits i Bulgària decideix atacar els seus aliats per obtenir guanys territorials, fet que inicia la Segona Guerra Balcànica, la qual acaba amb la derrota búlgara, la recuperació per part de l’Imperi Otomà de la Tràcia Oriental, i el repartiment de Macedònia entre Grècia i Sèrbia.

A partir d’aquestes dues guerres, la regió dels Balcans entra en tensió, ja que cada país té objectius territorials diferents. El 1914, quan els membres d’una organització revolucionària sèrbia i pro-iugoslaus mata a Sarajevo a l’hereu austrohongarès, l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria, esclata la Primera Guerra Mundial com a conseqüència de les diferents aliances entre els països balcànics.

Amb l’inici de la Segona Guerra Mundial la majoria de països balcànics, a excepció de Grècia, eren aliats de l’Alemanya nazi, així que la Itàlia feixista comença una guerra contra Grècia, la qual resisteix els atacs però finalment Alemanya intervé i ocupa tota la regió. Iugoslàvia és desplaçada i ocupada pels nazis, Bulgària s’annexa Macedònia, Itàlia s’annexa Eslovènia i part de Dalmàcia. Amb la fi de la Segona Guerra Mundial, molts d’aquests països adopten governs comunistes i durant la Guerra Freda es troben sota el control soviètic. No obstant, alguns d’aquests països com Albània o Iugoslàvia mantenen la seva independència. Com hem comentat anteriorment per explicar les fronteres actuals de la regió dels Balcans, cap a la dècada de 1980, amb la mort de Tito hi ha moltes tensions entre els països que conformen Iugoslàvia per qüestions culturals, així que finalment Les Guerres de Iugoslàvia acaben amb la dissolució d’aquest territori i dóna pas a les fronteres dels països balcànics que coneixem avui dia.

Context Geogràfic

Un dels trets geogràfics més importants de la zona és la serralada dels Balcans, els quals donen nom a aquesta regió geopolítica. No obstant, la major part del territori està cobert per altres muntanyes, les quals s’estenen des del nord-oest fins al sud-est. Entre aquestes podem citar les muntanyes Ròdop, situades al sud de Bulgària i al nord de Grècia, els Alps Dinàrics, que es troben a Bòsnia i Hercegovina, Croàcia i Montenegro, el massís Šar, que comprèn des d’Albània fins a Macedònia, i el Pindo, que abarca des del sud d’Albània al centre de Grècia. La muntanya més alta de la regió és el mont Mussala, a Bulgària, de 2.925m. Després li segueix el mont Olimp, a Grècia, de 2.917, i el mont Vihren, també a Bulgària, amb 2.914

Els principals rius de la península dels Balcans són el Sava i el Danubi, que fan frontera amb el continent, i els rius Morava i Maritsa. Per la costa, la regió queda delimitada pel mar Adriàtic, el mar Jònic, l’Egeu, el Màrmara i el Negral. Aquesta península està separada d’Àsia pels estrets de Dardanels i el Bòsfor.


En les costes de l’Adriàtic i l’Egeu el clima és mediterrani, però en la costa del Mar Negre, el clima és continental humit, per tant, en la part nord de la península i, sobretot a les muntanyes, els hiverns són molt freds i els estius són molt calorosos i secs, i en canvi, en la part sud els hiverns són més suaus i els estius calorosos però humits.


Mapa físic de la península dels Balcans. Font.wikipedia.org

Definició i significació

La península Balcànica és aquella regió situada al sud-est d’Europa i que queda delimitada físicament pel mar Adriàtic al nord-oest, el mar Jònic al sud-est, el mar Egeu al sud i sud-est i el mar Negre a nord-est. El nom prové de la serralada dels Balcans, els quals s’extenen des de l’est de Sèrbia fins el mar Negre.

Els països que actualment s’associen a la regió dels Balcans són:
-       Albània
-       Bòsnia i Hercegovina
-       Bulgària
-       Kosovo
-       Grècia
-       Macedònia
-       Sèrbia
-       Montenegro
-       Turquia (part europea, corresponent a Estambul)

No obstant, per motius històrics i culturals també s’acostuma a incloure en aquesta llista a Croàcia, Eslovènia, Eslovàquia, Hongria, Romania, Moldàvia i Ucraïna.

*en negreta els països que formaven part de l’antiga Iugoslàvia.


La península dels Balcans. Font: wikipedia.org



Les autèntiques fronteres de la regió dels Balcans que delimiten el territori no les marca la geografia física sinó la política. La complexitat d’aquesta zona rau en la diversitat cultural i els diversos successos que s’han anat desenvolupant al llarg de la història.

Una de les zones més importants en quant a creació de fronteres és la de l’est dels Balcans, sobretot els actuals països que formaven l’antiga Iugoslàvia, és a dir Eslovènia, Sèrbia, Croàcia, Bòsnia-Hercegovina, Montenegro i Macedònia. L’aparició d’aquestes fronteres està marcada pels conflictes que es van produir dins de Iugoslàvia, ja que va acabar dissolent-se degut a les diferències ètniques entre uns i altres. El conflicte iugoslau --que acabarà rebent el nom de les Guerres de Iugoslàvia o dels Balcans-- té molts episodis de tensions, però sobretot ens centrarem en la caiguda de Iugoslàvia com a tal.

Cap a 1980 amb la mort de Tito, el pilar que unia la República Federal Socialista Iugoslava cau i mostra les importants tensions i diferències nacionalistes entre els diferents territoris. Els detonants de les Guerres Iugoslaves són l’abolició de l’autonomia de Kosovo per part de Milosevic i la declaració d’independència dels serbis de la regió de Krajina, a Croàcia. Aquests fets van provocar un efecte en cadena de reaccions fent que Croàcia i Eslovènia declaressin la seva independència el 25 de juny de 1991. El conflicte que això provoca a Eslovàquia és lleu ja que només dura deu dies. La declaració d’independència de Croàcia, però, suposa un conflicte més important pels interessos serbis en alguns dels territoris croats. La guerra entre Sèrbia --liderat pel president Slobodan Milosevic--  i Croàcia --liderat pel President Franjo Tudman-- acabarà l’any 1992 amb el Pla de Pau Wance-Owen (tot i que hi haurà atacs esporàdics posteriorment). Paral·lelament, a Bòsnia i Hercegovina a partir de l’any 1991 la crisi es veurà reflectida a dos nivells i serà protagonitzada per tres actors: els serbis de Bòsnia-Hercegovina, els croats de Bòsnia-Hercegovina i els bosnians musulmans.

En aquesta regió s’hi desenvolupa un dels episodis més sagnants i violents de la península balcànica. D’altra banda, el 8 de setembre de 1991 Macedònia també declara la seva independència de forma pacífica ja que la intervenció per part del govern iugoslau hauria suposat un conflicte a gran escala degut als aliats de que disposava Macedònia. Finalment, la república de Montenegro recolza els moviments de Sèrbia essent la seva gran aliada en el conflicte. Després de les Guerres de Bòsnia l’any 1992, Montenegro juntament amb Sèrbia formen la República Federal de Iugoslàvia. Més endavant, durant els anys 2003 i 2006 passaran a anomenar-se Sèrbia i Montenegro. El maig del 2006 la regió va fer un plebiscit en que va decidir independitzar-se de Sèrbia.





Independència dels països iugoslaus. Font: wikipedia.org