lunes, 14 de marzo de 2016

L'arquitectura religiosa dels Balcans

La regió dels Balcans mostra unes característiques singulars degut a la seva disposició geogràfica. Es troba en una situació de confluències culturals i religioses molt diverses, és un territori que fa de pont entre orient i occident, entre est i oest. Els Balcans és el que podríem anomenar un territori frontissa. Aquesta característica tan especial es pot veure reflectida en moltes facetes, però una de les més interessants és la mescla religiosa. En aquesta nova entrada al blog farem un recorregut per les diferents arquitectures religioses centrant-nos en el cristianisme i l’islam, les quals són representants d’occident i d’orient respectivament.
Com hem esmentat en entrades anteriors, la història dels Balcans es caracteritza pels continus enfrontaments entre quatre grans imperis (l’Imperi Rus, l’Austrohongarès, l’Otomà i el Germànic). D’aquesta manera, la història de la regió és determinant per originar tot un entramat cultural complex on la religió hi té un pes molt important.
Quan es produeix el Cisma d’Orient i Occident, el 1054, el Cristianisme Ortodox es difon per l’Europa Oriental gràcies a la importància de l’imperi Bizantí. Amb l’arribada dels búlgars i els eslaus, molts països dels Balcans que havien estat tradicionalment catòlics adopten el Cristianisme Ortodox provinent dels països eslaus. L’Islam arriba en aquesta regió al segle XIV amb l’Imperi Otomà. La interacció entre les poblacions musulmanes procedents de Turquia amb alguns països de la regió balcànica van produir la islamització d’algunes zones com Albània, Bòsnia i Hercegovina i l’actual Kosovo.
Actualment, la regió dels Balcans presenta una majoria catòlica, ortodoxa i musulmana i la distribució de la població segons les seves creences ha estat més o menys estable al llarg de la història. Pel que fa a la comunitat jueva, els Balcans concentraven una de les comunitats més antigues d’Europa. No obstant, amb la Segona Guerra Mundial molts jueus van escapar i altres van ser exterminats durant la Xoà. Avui dia ni tan sols trobem una minoria jueva en els països balcànics.


Font: CIA (http://1.usa.gov/1sF9XBq)

No hay comentarios:

Publicar un comentario