domingo, 7 de febrero de 2016

Dades de la regió en comparació a Europa i a l'Europa Comunitària

És interessant analitzar les dades de la regió dels Balcans per tal de poder establir relacions comparatives amb la resta d’Europa. Les dades més rellevants que ens permetran veure-ho són: la extensió territorial, la densitat de població, la taxa de fecunditat, l’esperança de vida, el nivell d’estudis, l’ús d’Internet, la taxa d’ocupació i el PIB.
Tal i com s’ha dit abans la densitat de població a la regió és més aviat baixa per la gran extensió de territori de la qual es disposa. Per exemple, un país com Bulgària amb una extensió territorial de 111.002 km2 quadrats només té una densitat de 68,8 habitants per km2. En canvi un país com la República Txeca, la qual té menor extensió territorial, disposa de molta més densitat de població. Dels països que pertanyen als Balcans, el país amb més extensió de terreny és Turquia amb 769.604 km2, seguit de Romania amb 229.977 km2. El país que té menys densitat de població és precisament Bulgària. La densitat de població ve donada per altres factors analitzables com la taxa de fecunditat i l’esperança la vida. La taxa de fecunditat és baixa però és semblant a la d’altres països europeus com és ara Alemanya o Itàlia. Pel que fa a l’esperança de vida es manté en la línia de la resta d’Europa: entre un 69,2 i un 82,0.
Un cop analitzats els aspectes sobre la població ens decantarem per observar les dades relatives a la formació i la ocupació. En quant al tant per cent de persones que disposa d’un nivell d’estudis en segon cicle de secundària, el país que destaca per tenir un tant per cent baix respecte a la resta és Turquia amb un 32,3% i un 19,2% per a les dones. Aquestes xifres coincideixen amb Malta però amb cap altre país, ja que la majoria es mouen entre 70 i 80%. El país que té el tant per cent més elevat és Eslovàquia amb un 91,1% pels homes i un 86,5% per a les dones. Les dades relatives a la formació tenen a veure també amb l’ús d’Internet, ja que denoten la capacitat d’accés a la informació en xarxa i l’ús de noves tecnologies.  En comparació a la resta d’Europa els Balcans és una regió que fa un ús menor d’Internet que d’altres regions (s’ha de tenir en compte que ens basem en una estadística de l’any 2008). Per exemple, Bulgària disposa d’un 33% de població usuària d’Internet, i en canvi a Dinamarca un 80% de la població en fa ús. Conseqüentment, aquests índexs de formació mostren relació amb la taxa d’ocupació present a la regió, ja que en comparació amb la resta de regions europees, els Balcans presenten uns percentatges de població més aviat baixos. Els països amb la taxa d’ocupació més baixos són: Bulgària, Hongria, Romania i Croàcia. De fora dels Balcans la taxa d’ocupació més alta és a Liechtenstein. Relacionat amb aquesta informació hi va el PIB, el qual és un dels més baixos de les regions europees ja que Croàcia té un PIB total de 40 mil milions d’euros. Això és degut a diferents factors com ara la densitat de població.

Dades relatives al PIB, la renta per cápita, la població i la tassa d'atur a la zona dels Balcans



No hay comentarios:

Publicar un comentario