domingo, 7 de febrero de 2016

Organització política actual

Actualment tots els països que formen part de la regió balcànica són repúbliques parlamentàries, a excepció de Romania i Bòsnia, que són semi-presidencials. Tots aquests països, com hem vist en l’apartat d’història, són països independents des de fa relativament poc, ja que al llarg de la història han format part de diversos imperis. Si ens centrem en el passat més recent, podem distingir els països entre aquells que tenen un passat capitalista, com és Grècia i Turquia, i aquells amb un passat comunista o socialista: Albània, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Kosovo, Macedònia, Montenegro, Romania, Sèrbia i Eslovènia
Per raons polítiques i econòmiques, alguns països dels Balcans formen part de la Unió Europea. Aquests són:  Bulgària, Croàcia, Grècia, Romania i Eslovènia. Però també en trobem d’altres que es troben en processos de negociacions per formar part de la Unió Europea, com és el cas de Montenegro, Sèrbia i Turquia. Alguns dels candidats per entrar a formar part de la UE són Albània i Macedònia, i en menor mesura Bòsnia i Hercegovina i Kosovo.

Països Membres de la Unió Europea

A part de la UE, alguns països balcànics també s’inclouen en l’Àrea Schengen, com Grècia i Eslovènia, i altres on les negociacions per entrar a formar part encara estan presents. És el cas de Bulgària, Croàcia i Romania. Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Macedònia, Sèrbia i Montenegro són territoris membres de l’Acord Centreeuropeu de Lliure Canvi.

Països Membres de l'Área Schengen

No obstant, econòmicament també podem dividir els països entre aquells pertanyen a la Eurozona, com Grècia i Eslovènia, aquells que utilitzen l’Euro però no formen part de la UE, com Kosovo i Montenegro, i aquells que utilitzen la seva pròpia moneda, com és el cas de Bulgària, Croàcia, Romania, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia i Sèrbia.
Si parem atenció al poder militar, trobem països membres de la OTAN: Albània, Bulgària, Croàcia, Grècia, Romania, Eslovènia i Turquia, i altres països que són membres de l’Associació per la Pau: Bòsnia i Hercegovina, Macedònia, Montenegro, i Sèrbia.

Països membres de la OTAN

No hay comentarios:

Publicar un comentario