miércoles, 16 de marzo de 2016

Bòsnia i Hercegovina. Apt. 4

4. Demografia: distribució de la població, dinàmiques demogràfiques i migracions
Font: Wikipedia
Aquest mapa ens mostra la densitat de població distribuïda per les diferents regions que conformen Bòsnia i Hercegovina. Es pot observar com el patró d’agrupament de població intensifica la seva quantitat en zones determinades, la majoria a prop de la capital, Sarajevo. També es pot apreciar l’augment de població en espais frontereres i com la població decau en les zones més interiors del país. La població total actual (2014) de Bòsnia i Hercegovina és de 3, 817,554 habitants i mostra un decreixement anual del -0.2% segons dades del Banc Mundial. La densitat de població (persones per km2) és de 74.6.
Pel que fa al fenomen migratori, segons la Comissió Europea de Treball, Afers socials i Inclusió[1], Bòsnia i Hercegovina es defineix com un país principalment migrant però amb un patró determinat en tres fases. La primera fase migratòria succeeix entre els anys 1992-1995 durant les Guerres Iugoslaves durant gairebé la meitat de la població es desplaça. La segona fase coincideix amb els anys de postguerra (1996-2000) on es produeix el fenomen invers, els refugiats que havien marxat durant el primer període ara són repatriats cap a Bòsnia i Hercegovina. Finalment el tercer període és l’actual, on les migracions són voluntàries. Segons dades de la Comissió Europea, des de l’any 2000 entre uns 15.000 i 20,000 bosnis emigren cap a la Unió Europea cada any. Però no només emigren a la Unió Europea sinó que els seus principals destins també inclouen els Estats Units, Sèrbia i Eslovènia. Els perfils d’emigrants són estudiants, treballadors i famílies, població principalment activa i jove la qual fa perdre força de treball i envelleix el país. Bòsnia i Hercegovina és un dels països que pateix el fenomen anomenat “fuga de cervells”.



[1] Kacapor-Dzihic, Zehra/Oruc, Nermin, 2012,  Social Impacts of Emigration and Rural-Urban Migration in Central and Eastern Europe. Final Country Report. Bosnia and Herzegovina, , European Commission DG Employment. Social Affairs and Inclusion.

No hay comentarios:

Publicar un comentario