lunes, 4 de abril de 2016

Definició i organització territorial

Turquia és un estat intercontinental ubicat entre Àsia i a Europa. Es tracta d’un país que comprèn la península d’Anatòlia, una gran part de l’Armènia històrica, una petita part de Mesopotàmia i la part Oriental de la Tràcia, situada a la zona dels Balcans. Limita al Nord amb el mar Negre, a l’Est amb Geòrgia, Armènia, Iran i Azerbaidjan, al Sud amb Iraq, Síria i el mar Mediterrani, a l’Oest amb Grècia i al Nord-oest amb Bulgària. Entre la Turquia europea i l’asiàtica, és a dir, Tràcia i Anatòlia, s’hi troba la mar de Màrmara, amb els estrets del Bòsfor i dels Dardanels.
La Turquia asiàtica, que correspon a Anatòlia, inclou el 97% del país. La Turquia europea, la qual entenem com la Tràcia Oriental o l’antiga província de Rumelia, situada a la regió dels Balcans, inclou el 3% restant de país. Dels 783.562 km2 de superfície total, 755.688 km2 es troben a l’Àsia i 23.764 a Europa. La part europea de Turquia té frontera amb Grècia i Bulgària. La part asiàtica, en canvi, limita amb alguns dels països del Caucas, com Geòrgia, Armènia i Azerbaidjan, i també amb Iran, Iraq i Síria. Alguns dels rius principals d’aquest país són l’Èufrates, el Tigris o l’Aras, i altres accidents geogràfics importants són el llac Van i el mont Ararat, el qual és el punt més alt de Turquia amb 5.165 metres.
Turquia i les seves fronteres polítiques i geogràfiques. Font: unitedplanet.org

La República de Turquia es divideix administrativament en 81 províncies controlades per un governador, les quals alhora es divideixen en districtes o demarcacions provincials i en comunes. A més, el país està dividit geogràficament en 7 regions principals: la regió de l’Egeu, la regió del Mar Negre, la regió d’Anatòlia Central, la regió d’Anatòlia Oriental, la regió d’Anatòlia Sud-oriental, la regió de Màrmara, i la regió del Mediterrani.
Pel que fa a la Tràcia Oriental, que és l’objecte d’estudi central en el nostre treball, la regió està formada per cinc de les províncies: Edime, Kirklareli, Tekirdağ, Estambul i Çanakkale.
Províncies turques. Font: d-maps.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario