lunes, 4 de abril de 2016

Relació de la Tràcia Oriental amb la UE

Turquia des del domini de l’Imperi Otomà ha tingut molta relació amb Europa per qüestions polítiques i territorials. Amb la fi de l’imperi Otomà i la construcció d’una nova República, Turquia ha anat intensificant les seves relacions amb Occident. Com hem vist a l’apartat d’història del present treball, l’any 1945 entra a formar part de les Nacions Unides, però posteriorment també entra a formar part del Consell d’Europa el 1949, l’OTAN el 1952, l’OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) el 1961, l’OSCE (Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa) el 1973 i el G-20 el 1999.
No obstant això, les negociacions de Turquia per entrar a formar part de la Unió Europea han estat llargues  i complicades i, de fet, encara no s’ha arribat a un acord. El 2009 es van fer 50 anys de la negativa de Turquia per convertir-se en membre associat de la Comunitat Econòmica Europea (CEE), predecessora de la UE. Tot i així, i davant la possibilitat d’entrar a formar part de la UE en un futur, Turquia comença un llarg període de reformes econòmiques. El 2005 es van iniciar les negociacions formals d’adhesió  a la Unió Europea, ja que es van reconèixer el compliment dels requisits democràtics, polítics i econòmics.[1]
Turquia és un país que es troba entre Orient i Occident i, de fet, pertany a organitzacions i estructures tant occidentals com orientals. Un dels problemes que posa de manifest la diferència amb occident és la religió, ja que a Turquia hi ha una majoria musulmana. No obstant això, Turquia ha fet un esforç històric per crear una democràcia laica –molts cops posada en dubte– basada en models occidentals que sigui compatible amb la religió i culte dels seus ciutadans.
L’economia de Turquia no suposa cap problema per la Unió Europea, ja que avui dia és la sisena economia més gran d’Europa i el creixement econòmic al llarg dels últims anys ha estat important. El que sí que dificulta les relacions amb la UE són els conflictes que ha tingut recentment amb Xipre. Turquia va envair aquesta illa el 1974, creant la República Turca del Nord de Xipre, i actualment només ha estat reconeguda per Turquia. D’aquesta manera la qüestió xipriota es converteix en un dels majors problemes per adherir-se a la Unió Europea. Per aquesta qüestió, Alemanya i França han decidit bloquejar les negociacions. A més d’aquests problemes de pes se li suma el fre en les reformes proposades per Turquia i la restricció de la llibertat de premsa o la discriminació de les minories.



[1] Laura Batalla Adam. “Turquía: el eterno candidato a la Unión Europea”. Revista Española de Relaciones Internacionales. Nº 5

No hay comentarios:

Publicar un comentario