Encara que actualment Turquia ha
anat experimentant una industrialització progressiva i les ciutats més grans
s’hagin modernitzat ràpidament, l’agricultura encara ocupa un lloc important en
l’economia del país. El sector primari contribueix al PIB amb un 8% i crea
ocupació en gairebé un quart de la població, concretament en un 19,7%.[1] No
obstant això, el nivell productiu d’aquest sector és baix, en part, degut al
baix nivell tecnològic i a les petites propietats.
La superfície de terra dedicada
als conreus és d’un 36%, mentre que les pastures ocupen un 16,6% del territori.[2] Si
ens fixem en l’agricultura dels altiplans, veurem que es cultiva principalment
cereals: blat i ordi, però també trobarem plantacions de cotó i tabac a la zona
de la Tràcia Oriental. Altres conreus que trobem són el lli, el sèsam, el
gira-sol, la soia i la colza. A la part europea de Turquia també es cultiva la
tríada mediterrània: vinya, blat i olivera. Pel que fa a la ramaderia és
important el sector oví i la pesca és intensa en el Mar de Màrmara.
En la indústria destaca el
sector manufacturer, que correspon al 27% del PIB del país i dóna treball a més
del 26% de la població.[3]
Dintre d’aquest sector, la indústria tèxtil del cotó, la llana i la seda és el
més important, juntament amb l’automoció.
Finalment, el sector terciari aporta
el 64,9% del PIB i ocupa una mica més de la meitat de la població, un 51,9%.
Una de les fonts econòmiques principals és el turisme, el creixement del qual
s’ha accelerat exponencialment des dels anys 80. El turisme representa el 4%
del PIB i els destins principals són Istanbul i la Capadòcia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario